Krúdy világa, Szindbád
IWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebook

Diákkoromban – afféle könyvmoly módjára – felfaltam Krúdy Gyula műveit, Jókai, Mikszáth, Móricz és a többi neves író műveivel együtt. Tetszettek, de különös hatást nem gyakoroltak rám. Megfesteni biztosan nem akartam, márcsak azért sem, mert ekkor éppen szüneteltettem ezt a műfajt. Azután teltek az évek és már őszülő halántékkal tekintettem meg a magyar filmtörténet egyedülálló alkotását a Szindbád című filmet, melyben három zseni (Fábry Zoltán, Sára Sándor, Latinovits Zoltán) viszi képre  a negyedik zseni – Krúdy Gyula műveit.

A hatás  olyan mély volt, hogy a mai napig tart, sőt fokozódik. Biztos vagyok benne, hogy a Szindbád történetek megértéséhez szükséges egy tisztes kor megélése, hogy felfedezhessük, Krúdy valóban költő – a próza költője.

Ezekben a művekben a világ hangulatok, színek és álmok összessége, tökéletes festői világ. Nincs más hátra – meg kell festeni. Így kezdődött ennek a képsorozatnak az elkészítése, mely döntően két részből áll.

  • Az első: maguk a Szindbád történetek, döntően a film színeit és hangulatát figyelembe véve.
  • A második: Krúdy igazi otthona a Tabán, a szűk meredek utcák, omló vakolatok, egyszerű emberek, füstös kiskocsmák és nagyszerű falatokat kínáló vendéglők világa.


E képek technikai megvalósításához döntően pasztellkrétát használtam, mert selymes, visszafogott árnyalatokat tudtam így elérni.

2012 őszén ezeket a képeket két sikeres kiállításon is bemutatattam:

  • A Budaörsi Művelődési Házban rendezett kiállítás egyben műsoros irodalmi est is volt. Külön köszönetet szeretnék mondani Polgár Marianne-nak a magas színvonalú rendezésért, Szaplonczay Dórának a  kiváló irodalmi összeállításért, valamint a Khéli vendéglő tulajdonosának  Cecei-Horváth Tibornak a vendéglátásért. Külön öröm és büszkeség  számomra, hogy a kiállítás egyik képe ma már a Khéli vendéglőben Krúdy törzsasztala felett található.
  • Ugyancsak köszönettel tartozom a Fehéren-Feketén Galéria  tulajdonosának Nádasdi Mihály szobrászművésznek, aki egyben gyermekkori kedves barátom is, a második kiállítás magas színvonalú megrendezéséért. Fent említett barátaimtól és a kiállítás látogatóitól kapott biztatás alapján már elkezdtem dolgozni a folytatáson, melynek témája döntően a régi Óbuda és az újabb Szindbád történetek.