Bemutatkozás
IWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitterFacebook


 KURUCZ FERENC FESTŐMŰVÉSZ


Kurucz Ferenc festőművész - Bemutatkozás 1947-ben születtem, születésem óta Budapesten élek. Gyermekkorom óta szoros kapcsolatban vagyok a festészettel, apai nagyapám, aki szintén festőművész volt, ösztönzött először a festésre. Tágabb rokonságomban olyan felmenővel büszkélkedhetek, mint az Alföld festője, Kurucz D. István. Rajztanáraim is biztattak, hogy a festőművész pályát válasszam, de egyéb körülmények miatt teljesen más irányt vett az életem, kereskedelmi  és marketing közgazdász diplomákat szereztem. Korai festményeim után sokáig nem ragadtam ecsetet, de munkám során egy nagy cég marketing igazgatójaként nagy hasznát vettem rajz- és alkotókészségemnek.


Nem akadémián tanultam a festészetet, de úgy vélem, ez az alkotói szabadságom feladását jelentette volna. Sosem szerettem a korlátokat, mindig örömből, mások örömére festek. Kezdetben a család és a barátok bíztatása adott nekem erőt az alkotáshoz, ma már azonban a nagyközönség előtt is bizonyítottam, hátam mögött néhány sikeres kiállítással és állandó vevőkkel. Különös nosztalgiát érzek az erdélyi tájak iránt, ahol egykor családom élt. Alkotásaim nem köthetők izmusokhoz, képeimet leginkább Mányi István, a neves műemlék építész egyik kiállításom megnyitójára írt szavaival tudnám jellemezni:


„Vágyódás a szépre, a jóra.
Fénnyel átitatott képek, örömzuhatag, a kedvelt Mozart zene hangjaira. Melankolikus képeiben is ott a derű.
Képzeletét nem köti gúzsba fásult technika.
A repertoár szinte szertelen.
Olaj, pasztell – micsoda színek – akvarell, tusrajz, higított tinta, a gyorsaságot feltételező akril , a szén vázlatszerűsége.
Vázlatok és képek, sorozatok születnek az északra néző alagsorban, zenehallgatás közben, jó borok társaságában.
Jó képek.
Amit nem tud rögzíteni a fotómasina, az is ott ragyog munkái színe-javán. Lelkesült ecsetének vonásai, máris személyes ismerőseink.
Képek az Ő passziójából a mi örömünkre is.”Kiállításaim:

  • ANDANTE - 2003. március 31-tól április 13-ig, MÚOSZ Székház
  • SZÉLCSEND - 2005. április 25-tól május 6-ig, MÚOSZ Székház JAZZ Café 2005. július 2-tól
  • NAPOS OLDAL - 2010. augusztus 8-tól szeptember 2-ig UNIO GALLERY
  • MESÉLŐ ERÉLY ÉS HOMMAGE Á KRÚDY - 2011. október 2-30. UNIO GALLERY
  • KASTÉLYOK, UDVARHÁZAK ÉS LAKÓIK SZÉKELYFÖLDÖN című konferencia 2011. október 14. – Budaörs, Jókai Mór Művelődési Központ
  • „TABÁNI HANGULATOK – ELTŰNT KÖDLOVAGOK” 2012. október 5-17. – Budaörs, Jókai Mór Művelődési Központ
  • SZINDBÁD VILÁGA  2012. november 9-27. – FEHÉREN FEKETÉN GALÉRIA